Barselsorlov – Ligestilling eller diktatur?

Barselsorlov – Ligestilling eller diktatur?
15. september 2021 info@virksommekvinder.dk

Ligestilling eller diktatur?

Vigtig med ligestilling for forældre!

Et stort tillykke til alle ansatte mænd, der nu skal hjem og være der for deres nyfødte børn.

Velvidende at det er et EU direktiv, der skal implementeres i Danmark, vil jeg alligevel tillade mig at komme med et indspark med lidt malurt.

Det er jo endnu engang et fantastisk bevis på, at vi lever i et medarbejdersamfund, hvor der er fokus på, at kvinder og mænd skal være lige – uanset om det hænger sammen for familien og det liv, de sammen har prioriteret.

For hvordan kan man som selvstændig eksempelvis med et lille en-mands eller nystartet virksomhed ”lukke” forretningen i 11 uger? Selvfølgelig kan man fortælle kunden, at de må vente med at få udført det bestilte arbejde – og eller at de må komme igen efter endt barsel! Men det er naivt at tro at kunderne er loyale og venter 11 uger, når de kan få opgaven udført andre steder.

Så er det sådan set lige meget, om det er kvinden eller manden, der er selvstændig med en lille virksomhed, for dilemmaet bliver hele familiens.

Pest eller kolera for den, der driver selvstændig virksomhed

  • Prioriteres kunderne – mister familien de 11 ugers barsel.
  • Prioriterer familien de 11 ugers barsel, er der måske ingen virksomhed at vende tilbage til efter endt barsel.

Spørgsmålene kan være:

  • Hvad skal forsørgelsesgrundlaget være for den lille selvstændige?
  • Hvad med eventuelle faste omkostninger, der er i den lille virksomhed i de 11 uger den selvstændige er på barsel? Det kan være leje af lokale, telefon- og biludgifter etc.

Så ja – der er rigtig mange medarbejdere, der nu får ligestilling – men der er ikke ligestilling for den familie, hvor en af forældrene er selvstændig.

De har selvfølgelig altid den mulighed at vende tilbage til de favorable vilkår som ANSAT medarbejder og starte selvstændig virksomhed igen, når børnene er blevet store …

VIRKSOMME kvinder
Anette Laursen – Landsformand – 15. september 2021